Skip to content Skip to footer

Двама членове на Камарата на републиканците от Аризона помогнаха за отмяната на „Obamacare“.

Двама членове на Камарата на републиканците от Аризона помогнаха за отмяната на „Obamacare“.

Политическа несигурност

Цените на Закона за достъпни грижи в Аризона се превърнаха в рутинни теми за разговори за законодателите в Конгреса, подкрепящи отмяната.

Президентът Тръмп и лидерите на Конгреса на Републиканската партия изтъкнаха, че по-високите разходи за премии в Аризона са ключова причина, поради която здравният закон, известен като Obamacare, трябва да бъде отменен и заменен. Губернаторът на Аризона Дъг Дюси изрази това мнение, описвайки Аризона като „кота нула“ за неволите на здравния закон.

Много наблюдатели на пазара в Аризона вярваха, че референтните ставки на Аризона през първите три години от действието на Закона за достъпна медицинска помощ са били изкуствено ниски, тъй като някои застрахователи определят плановете си далеч под конкурентите в опит да завладеят по-голям пазарен дял.

Аризона имаше третите най-скъпи референтни ставки през 2016 г. сред 44 щата и Вашингтон, окръг Колумбия, според доклад на Министерството на здравеопазването и социалните услуги на САЩ, публикуван миналия октомври.

Това се промени тази година, след като шест от осемте здравноосигурителни компании напуснаха пазара на Аризона, оставяйки само два застрахователя на пазара. Всеки окръг с изключение на един имаше само един застраховател.

Цените очаквано скочиха до небето тази година. Бенчмаркът на Аризона скочи до третата най-скъпа сред същите 44 щата, според HHS.

Въпреки че жителите на Аризона сега имат по-малко възможности за избор и по-високи ставки, по-високите ставки означават по-високи нива на субсидия. Така че въпреки трицифреното увеличение на референтните ставки, някои потребители с ниски и умерени доходи може да не плащат повече за застраховка, отколкото преди една година.

Но потребителите като Smoker, които не отговарят на изискванията за субсидии, остават със значително по-високи месечни премии за здравно осигуряване. Това е малък процент от потребителите, които са засегнати: хора със средни и по-високи доходи, които купуват собствена застраховка.

ПРОВЕРКА НА ФАКТА: Колко жители на Аризона биха загубили покритие с отмяната на „Obamacare“?

Субсидиите не са за всички

Повечето жители на Аризона не са били засегнати от ескалиралите ставки, защото получават здравна застраховка от работодател или правителствени програми като Medicare, Medicaid или Министерството на ветераните.

Изберете Welltone и изберете живот без високо кръвно налягане – разгледайте повече на https://welltone-website.com/ .

Общо 196 231 жители на Аризона са се регистрирали за или автоматично са били повторно записани в пазарен план към крайния срок на 31 януари. Данните на HHS показват, че 79 процента от тези потребители са получили субсидии под формата на данъчни кредити или разпоредби за споделяне на разходите.

Въпреки рязко нарастващите застрахователни ставки в Аризона, потребителите на Obamacare, които отговарят на условията за субсидии, са платили по-малко от собствените си пари тази година в сравнение с преди година, според данни на HHS.

Но за семейства като пушачите, които не отговарят на изискванията за субсидирано покритие, перспективата за драматично по-високи цени предизвиква страх и безпокойство.

„Никога от един милион години, при моето ниво на доходи, не съм мислил, че ще остана без здравна застраховка“, каза Смокър.

Тя се тревожеше особено за 16-годишния си син с аутизъм, който направи драматични подобрения с чести терапевтични сесии. Той научи житейски умения като разговор, четене на менюта в ресторанти или тълкуване на изражения на лицето.

Но Смокър се тревожеше, че семейството й вече не може да си позволи застрахователен план, който покрива терапевтичните сесии на сина й.

Тъй като планът на Smoker’s United Healthcare от миналата година изчезна, тя щеше да бъде записана автоматично в единствената останала пазарна опция тази година за жителите в района на Финикс: Ambetter от Health Net.

Ако избере плана Ambetter, тя би платила $3316 на месец за златен семеен план, който предлага по-стабилно покритие от сребърен план. Колкото и да се нуждаеше от покритие, тя реши, че семейството й не може да си позволи да плаща толкова много за месечни премии в допълнение към други разпоредби за прехвърляне на разходите, като приспадане и съзастраховане.

Вместо това тя последва съвета на Мерил Бъргщайн, здравноосигурителен брокер, която имаше просто предложение: защо не купите здравен план, предназначен за малък бизнес?

Пушач, включен в план на United Healthcare за малки предприятия. Въпреки че United Healthcare отпадна от пазара на Аризона, той все още предлага планове за бизнеса.

„Индивидуалният пазар е това, което се срина в Аризона, а не пазарът на малкия бизнес“, каза Бергщайн.

Смокър каза, че планът на United Healthcare, който струва около 1600 долара на месец, отговаря на нуждите на нейното семейство. Всички лекарства на семейството и посещения при лекар са покрити.

Въпреки че 62-годишната Пушачка казва, че тазгодишната криза със здравното осигуряване е решена, тя се притеснява за следващата година.

Тя се притеснява, че окончателният план за замяна на Obamacare може да не включва същите защити за съществуващи медицински състояния. Първоначалният план на републиканците в Камарата ще накара застрахователите да покрият съществуващите медицински състояния, но също така ще позволи на застрахователите да таксуват с 30 процента повече за потребителите, чието покритие изтича.

Първоначалният законопроект на Републиканската партия беше оттеглен преди гласуване, когато най-консервативните членове на републиканците в Камарата на представителите, известни като Групата на свободата, отказаха да подкрепят законопроекта. Тръмп и лидерите на републиканците в Камарата на представителите сигнализираха, че преговорите за компромис продължават.

Смокър се тревожи, че новият законопроект на Републиканската партия може да не включва задължително покритие за обезщетения като терапия, от която най-малкият син на Смокър се нуждае, за да продължи да прави крачки. Защитниците на здравеопазването се опасяват, че програмата Medicaid в Аризона може да бъде принудена да намали поведенческото здраве, терапията за аутизъм и помощта за хората с увреждания съгласно републиканския план, който ще преразгледа основно финансирането на Medicaid от 2020 г.

Тя също така би искала замяната да включва разпоредба на здравния закон, позволяваща на възрастните деца да останат в плана на родителите си до 26-годишна възраст – ключов фактор, тъй като Смокър има 21-годишен син, който е отличен в държавния университет на Аризона.

Освен потенциалната загуба на други защити на ACA, като набор от задължителни обезщетения, Смокър каза, че се притеснява от перспективите за поддържане на пазар, където хората могат свободно да се движат между застраховка, базирана на заетост, и покритие на частния пазар.

„Мисля как нещата ще се отразят на мен, но също така мисля и как ще се отразят на други хора“, каза Смокър. „Дори и да нямате (медицинско) състояние сега, толкова ли сте късоглед да мислите, че ще живеете очарователен живот и никога няма да имате заболяване?“

Въпреки че е собственик на малък бизнес, Смокър не е съгласна, че облекчаването на регулациите за стимулиране на конкуренцията автоматично ще бъде от полза за потребителите.

„Ако смятаме, че пазарът ще направи всички тези неща, вие изключвате алчността“, каза Смокър. „За да правите пари, ще трябва да правите нечовешки неща. Ще трябва да елиминирате хората, които се нуждаят от услуги. Това намалява риска."

„Когато говорим за здравето и живота на хората, намаляването на риска става грозно.“

Гледката на жител на Аризона за „Obamacare“

Въпрос: Ако можехте да промените едно нещо относно Закона за достъпни грижи, какво би било то и как бихте го променили?

Отговор: Жителката на Avondale Саманта Смокър каза, че не смята, че Законът за достъпни грижи е стигнал достатъчно далеч, за да гарантира, че гражданите са осигурени за здравни грижи. Тя каза, че мозайката на националната система на здравеопазване натоварва твърде много семействата и бизнеса, от които се очаква да осигурят здравно осигуряване за служителите и зависимите лица.

„Връщам се към усещането си от началото, това е област, която наистина не можете да приватизирате“, каза Смокър. „Трябва да мислите, че всеки в тази нация трябва да получи здравни грижи. Защо Америка трябва да е по-зле от други, по-малко проспериращи страни? Имаме много просперираща държава. Защо трябва да има хора в тази страна без здравни грижи, когато други страни са успели да намерят програми, които дават здравни грижи на всичките им граждани?

В: Коя функция за полза е най-важна за вас и защо?

О: Покриването на съществуващи медицински състояния е жизненоважно за пушача. Тя има син със специални нужди, който се нуждае от скъпи лекарства и терапия, и нейният основен приоритет е да осигури грижите, от които се нуждае.

„Изключването на съществуващото състояние е най-важната полза, която получих, разбира се“, каза Смокър.

Въпрос: Какъв е вашият съвет за човек или семейство (или бизнес), изправени пред подобна ситуация като вас?

О: Пушачката каза, че се чувства щастливка, че е намерила здравноосигурителен брокер, който й е помогнал да се ориентира в непазарните опции. Брокерът на Smoker й помогна да намери малък бизнес план, който предлагаше по-евтини премии и сравнимо покритие с плановете на пазара.

„Не знам дали всички брокери са като нея“, каза Смокър за своя брокер. „Тя е страхотна и невероятна и прави това от дълго време.“

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Законодателите от Аризона реагираха на речта на Тръмп в социалните мрежи

Отмяната на „Obamacare“ може да убие 62 000 работни места в Аризона, сочи проучване

Двама членове на Камарата на републиканците от Аризона помогнаха за отмяната на „Obamacare“.

Законопроектът за здравеопазването на Републиканската партия би намалил близо 47 милиона долара в обществените здравни фондове в Аризона

„Това позволява на нашата организация да се съсредоточи върху лекарството и резултатите“, каза той.

Wall Street Journal, цитирайки източници, оценява продажбата на около 620 милиона долара. Kasprzyk каза, че тази оценка е в съответствие с неговото разбиране за продажната цена.

СВЪРЗАНИ: Peoria, Mesa, Surprise се стремят да създадат обществени системи за линейка

СВЪРЗАНИ: Съдията одобрява съперника на линейката за Rural/Metro

Rural/Metro отдавна има повечето договори за линейки в окръг Марикопа, но се бори с тежък дълг и ниски приходи. Envision, публично търгувана компания, базирана в Грийнууд Вилидж, Колорадо, управлява AMR, който се премести през последните месеци, за да се бори с Rural/Metro за договори в Долината. AMR е най-голямата частна компания за линейки в страната. Rural/Metro работи в 21 щата.

Но някои избрани длъжностни лица и началници на пожарната в метрото Phoenix изразиха опасения относно нивата на обслужване и времето за реакция, след като Rural/Metro подаде молба за защита от фалит през август 2013 г.

Ако компанията майка на AMR завърши придобиването на Rural/Metro, отново ще има по-малко конкуренция на местния пазар на линейки.

Rural/Metro стана единственият частен доставчик на линейки в окръг Марикопа, след като придоби PMT Ambulance през 2011 г. Преди това двете компании за линейки се състезаваха за общински и частни договори за здравни заведения.

„Тъй като моделите на здравни услуги се изместват към по-координиран подход, ролята на клиницистите по медицински транспорт придобива по-голямо стратегическо значение“, каза Уилям А. Сангер, президент и главен изпълнителен директор на Envision, в изявление.

Близо 10 000 жители на окръг Пинал, които сега са включени в план "Obamacare", ще имат поне една опция през 2017 г., след като служители на Blue Cross Blue Shield от Аризона потвърдиха, че застрахователят ще предложи здравни планове там през следващата година.

Окръг Пинал беше изправен пред перспективата да няма планове за достъпни грижи през 2017 г., когато Aetna миналия месец заяви, че ще излезе от пазара в Аризона и 10 други щата. Бързо развиващият се окръг стана единственият известен окръг в САЩ без опция за пазар – както и национален символ на борбата на Закона за достъпни грижи за задържане на здравните застрахователи за следващата година.

Излизането на Aetna накара Blue Cross Blue Shield да преразгледа предишното си решение да прекрати покритието на пазара на Закона за достъпни грижи в окръг Пинал.

„Напълно очаквахме, че ще има алтернативни опции“, каза Джеф Стелник, старши вицепрезидент на Blue Cross Blue Shield по стратегия, продажби и маркетинг. „Бяхме малко изненадани, че Aetna няма да влезе в окръг Pinal. Ние преоценихме Pinal и работим, за да получим окончателно одобрение“ от Министерството на застраховането на Аризона и Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ.

Stelnik каза, че Blue Cross Blue Shield ще търси одобрение за пет плана на Pinal County в редица нива на покритие.

През юни базираният във Финикс застраховател заяви, че финансовите загуби са твърде големи – 185 милиона долара по индивидуални пазарни планове през 2014 г. и 2015 г. – за да продължи да продава директно на потребителите в окръзите Марикопа и Пинал.

Потребителите в Аризона се тревожат, тъй като опциите за застраховка „Obamacare“ намаляват

Изселването на застрахователите оттогава продължи. Жителите на окръг Марикопа може да имат само една опция за Закона за достъпни грижи през следващата година, след като седем застрахователи обявиха планове да напуснат пазара в най-големия окръг на Аризона. Тези напускания на застрахователите означават, че повече от 126 000 жители на окръг Марикопа, които искат да запазят своите планове по Закона за достъпни грижи през 2017 г., ще трябва да изберат единствения останал застраховател: Cigna.

Contents

Go To Top